maandag 30 augustus 2010

New York week 2 - week 3

Lieve allemaal,

Een verandering van omgeving, om mijn New York blog meer een eigen karakter te geven: bij deze het voorgenomen foto dagboek. Ik ben vast van voornemen elke week een foto verslag te plaatsen. Helaas ben ik een slordige blogger geweest en is de laatste blog al drie weken geleden. Bear with me.. de eerste blog wordt een redelijk lange.


Op 17 augustus zijn onze lessen op Columbia begonnen. We hebben nu alleen nog een Introductory Course in American Law door, bij de juristen, famous prof. Fletcher. Fantastische man. Denkt niet in één lijn maar in alle mogelijke richtingen, wat zijn lessen soms moeilijk te volgen maakt, maar daardoor ook des te interessanter. Studenten mogen niet stilzitten en luisteren, maar er wordt verwacht dat ze deelnemen. Omdat het een introductory course is zijn het juristen van over de hele wereld met allemaal een eigen traditie, vaak ontstaan er hele discussies in de les. (Voor de scherpen onder ons, dit is inderdaad een foto met een vrouw, heb de foto gejat van Tamar die colleges van een andere professor krijgt...)

Columbia op zichzelf is een mindblowing experience. Een greep uit de lucht van alle aangeboden luxe: microfonen, stopcontacten en internetingangen voor elke tafel bij hoorcollege. Bureaustoelen om op te zitten, in plaats van zielige uitklapzitjes. Een eigen kluis. Luie fauteuils in de bibliotheek. Schommelstoelen in de bibliotheek. Een dakterras bij de bibliotheek. Speciale law school psychiaters om the suicide rate (de hoogste van het land) binnen de perken te houden. Een zwembad op campus. Gratis 2000 pagina’s per semester printen. Alle jurisprudentie ongelimiteerd gratis, van overal ter wereld op afstand te printen, waarna het 3 weken voor je wordt bewaard in de bibliotheek. Gratis shuttlebusses die studenten die tot laat blijven studeren naar huis brengen, food delivery service in de bibliotheek, en ga zo maar door... Het leven van een student in Amsterdam gaat niet over rozen, zo blijkt maar weer. Het moge duidelijk zijn dat het elke dag met grote teugen genieten is.


Halverwege de eerste lesweek kon ik verhuizen naar mijn eigen apartementje. Superdeluxe, want: wasmachine, droger, vaatwasser, magnetron, en het allermooiste: verwarming.. Hoewel we op het moment dankbaarder gebruik maken van de airco. 35 graden is no joke.
Ik deel het apartement met Tamar, met wie ik vorig jaar al in de klas heb gezeten en die hetzelfde programma doet als ik. Zij had nog een sublet voor twee weken, dus ik mocht tot 1 september in mijn eentje wonen. Dacht ik. Het apartement bleek al druk bewoond te worden door een aantal kakkerlakken. IEKS! Meteen de huisbaas gebeld, helaas staat het huis in een Spaanse buurt, dus: we moesten anderhalve week wachten tot er eindelijk actie ondernomen werd. Sinds afgelopen weekend hebben we een huisdieren-vrij huis.

Naast alle studie- en verhuisdrukte is er gelukkig genoeg tijd om ook te profiteren van de fantastische dingen die New York ons biedt. Vorig weekend hebben we gefietst in Central Park, zijn we aansluitend naar een openlucht voorstelling van Romeo en Juliet in Riverside Park geweest, waarna we wat zijn gaan drinken op een oude boot die uit de Hudson is opgevist en daarna omgetoverd tot een club. Daarna naar een ander bar/club ding geweest, waar gin tonic ervoor heeft gezorgd dat ik me niet helemaal meer kan herinneren hoe dat was.

Zondag: Een lieve broer die belt op een eenzame, regenachtige, katerige middag belt dat ze naar New York komen! Dat toverde meteen een berg energie tevoorschijn, waardoor ik de moed vatte om toch de zondag te gaan vieren met een uiterst geschikte activiteit voor wanneer maag en hoofd niet precies doen wat ze horen te doen: een manicure en pedicure halen! Met voet-, schouder- en rugmassage... Aaaaah...

Doordeweeks zitten we elke dag van 11 tot 5 op de universiteit. Tussen de lessen door 3 uur vrij, die we vaak lezend en etend in het park doorbrengen. Woensdag en donderdag was er een vriendinnetje uit Australië die stewardess is in New York. Een goed excuus om een dagje te spijbelen om te gaan shoppen. We zijn naar een gigantische designer outlet downtown gegaan, uren doorgebracht, uiteindelijk met een fantastisch Marc Jacobs jasje naar huis gegaan. Daarna naar allerlei boetiekjes in Greenwich Village geweest, waar het 90% sale was, alles van $200 naar $20! We likey! Alles, werkelijk alles op het sale-rek is aangepast!

En toen was het alweer heel snel weekend. Dit weekend weer enorm genoten van de stad. Zaterdag was er in Queens een festival georganiseerd door het MoMA (Museum of Modern Art). Ik kan niet anders zeggen dan dat het een mix was tussen een kunstzinnig verantwoorde inrichting en behoorlijk pornografische dans. Apart. 's Avonds was er een openlucht bioscoop in Central Park: Manhattan van Woody Allen. Sushi afgehaald, op het gras neergestreken en genoten, genoten, genoten. De sfeer was zo relaxed. Een donkere zwoele zomeravond, het gras tussen je tenen, tussen de bomen door zie je de lichtjes van de Manhatten skyline en dan zo'n klassieker met dialogen waar je U tegen zegt. Dan kan je niet anders dan stralen van geluk.


Zondag was er een jazzfestival in the lower eastside. Ook dat: fantastisch! Geweldige live sets, swingend publiek afgewisseld door ritmisch schommelende grijze bejaardjes in opklapstoeltjes. Om in de muzikale spirit te blijven zijn we ’s avonds naar een piano bar in upper eastside geweest, wederom: op en top New York. Werkelijk... fantastisch. Bebrild mannetje in pak en rood vlinderdasje achter een piano, die request mixt met heerlijke sing-a-long musicalnummers.

Sowieso is New York een muzikaal genot. Er zijn talentshows voor wie er in de metrostations mogen optreden. Soms zijn het dwarsfluitende, uit volle borst zingende negers, soms zijn het lieve geestelijk gehandicapten die Beatles-nummers spelen. In New York over straat lopen houdt in dat je op elke straathoek iets kan tegenkomen dat een ontzettend grote lach op je gezicht tevoorschijn tovert en dat je, zelfs na drie weken, uit volle borst wil laten uitbarsten: I’m in a Neeeeeew York state of miiiiiind! Openlucht bioscopen en theaters, muziekfestivals, kunst... het is slechts een kleine selectie van wat er elke dag te beleven valt. Het feit dat we tussendoor moeten studeren maakt het eigenlijk alleen maar mooier: na een week met je neus in de boeken geniet je des te meer van de vrijheid.

Elke maandag duurt het even voor ik besef waarom mijn wekker gaat: het weekend is voorbij en er staat weer een dag in de collegebanken te wachten. Deze week wordt een saaie: vrijdag hebben we ons eerste tentamen. Gelukkig is het daarna labourday weekend, we gaan onszelf belonen met een beach roadtrip. Het is 35 graden, dus het wordt een weekendje in een vrolijk volgepropte auto, meebrullen met muziek en bakken op het strand. Maar nu eerst: met de neus in de boeken.

Tot volgende week!

4 opmerkingen:

  1. Zooo wat een geweldig uitgebreid verslag! En die foto's voegen wel echt veel toe zeg. Voelde een beetje als een leuk artikel in een tijdschrift lezen, dan een hele lange blog (ook leuk natuurlijk:p). Heel leuk om te lezen!! Wat fijn dat je zo geniet!! Het klinkt allemaal fantastisch, werkelijk waar. Ben nu trouwens in boek no.2 over NY begonnen, zonder eerst te beseffen dat het zich daar afspeelde: Extremely Loud and Incredibly Close. Tegelijk met Tom, die leest jouwe. Ah yes! Ik kan de eerste volger worden zie ik ;) Nou liefie, geniet nog meer! Benieuwd hoe je eerste tentamen gaat trouwens. Is het niveau een stuk hoger dan in de bachelor? Goed te doen? We denken aan je! (Hoe kan dat ook anders vanachter jouw bureau waar Toms computer nu staat;)) Veel liefs, niens

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi luv. Met Niens eens: de foto's zijn echt een meerwaarde! Vooral het huisdier is een hit... Elkaar al uitgebreid geskyped zondag, maar leuk om het nog eens dunnetjes over te lezen. Wellicht kan ik het College van Bestuur van het ROC erop wijzen dat studiefaciliteiten ook op een andere manier kunnen dan alleen maar niet-werkende oude zooi in een stinkend afbraakpand.
    Kus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leukleukleuk om te lezen Laar. Een meisje wat alleen maar aan het genieten is daar.. Ik heb net 2 weken weg geweest naar Duitsland bij mijn grootouders, in Ekeby met de HB chicks en daarna nog een weekje Terschelling, helemaal top, net terug..
    Morgen begint mijn college dan weer! Ben benieuwd..
    Liefs, Swana

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Cookie! Wat heb je deze blog heerlijk geschreven! En foto's erbij zijn top. Succes deze week met studeren lief, KUS

    BeantwoordenVerwijderen